
In de Nederlandse landbouw worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die bestaan uit PFAS-verbindingen. Om duidelijkheid te geven over welke middelen het gaat, heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) een lijst opgesteld van toegelaten middelen met PFAS. Een belangrijk verschil tussen deze middelen en andere stoffen met PFAS-verbindingen is dat gewasbeschermingsmiddelen met PFAS-verbindingen volledig zijn getest op risico’s voor volksgezondheid en milieu en veel andere PFAS-stoffen en toepassingen zonder risicobeoordeling gebruikt worden.
Momenteel zijn in de Nederlandse landbouw 26 werkzame stoffen toegelaten die een PFAS-verbinding zijn. Voor veel telers is onbekend welke middelen PFAS-verbindingen bevatten. Op verzoek van diverse telers heeft het CLM een flyer met informatie over deze gewasbeschermingsmiddelen met PFAS opgesteld. In de flyer zijn de 117 middelen weergegeven die PFAS-verbindingen bevatten en is aangegeven in welke gewas(groepen) ze zijn toegelaten.
De flyer laat zien dat het tien fungiciden, negen herbiciden en zeven insecticiden betreft. Naast middelnamen is ook weergegeven of de stof een verbod of restrictie heeft in grondwaterbeschermingsgebieden.
De PFAS-verbindingen komen na toepassing terecht in de landbouwbodem en in het grond- en oppervlaktewater. Ze breken heel moeilijk af en worden ook wel ‘forever chemicals’ genoemd. Telers maken zich zorgen in hoeverre de toepassing van PFAS-gewasbeschermingsmiddelen hun bodem kan verontreinigen. Provincies en drinkwaterbedrijven zijn bezorgd dat de PFAS-verbindingen (en de afbraakproducten) in het grondwater worden aangetroffen en een risico vormen voor de drinkwaterwinning. Zie publicatie.
CLM Onderzoek en Advies onderzoekt daarom momenteel het gebruik en de risico’s van PFAS-gewasbeschermingsmiddelen en afbraakproducten zoals TFA. De komende maanden rapporteert CLM de bevindingen van het onderzoek.
Download de flyer ‘PFAS-pesticiden
Reactie NFO
De NFO vindt het onterecht dat gewasbeschermingsmiddelen die PFAS-verbindingen zijn, meegezogen worden in de PFAS-discussie. Een belangrijk verschil met andere PFAS-verbindingen is dat de gewasbeschermingsmiddelen die PFAS-verbindingen zijn wel een volledige risicobeoordeling voor de volksgezondheid en milieurisico’s hebben ondergaan en veel andere PFAS-stoffen en toepassingen zonder risicobeoordeling gebruikt worden. Terecht heeft minister Wiersma recent op dit verschil gewezen. Stoffen die een uitgebreide risicobeoordeling hebben ondergaan, mogen niet zomaar verboden worden als ze als veilig zijn beoordeeld.