De overheid stelt dit jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling biedt ondernemers de kans om met belastingvoordeel te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Bedrijven die investeren in middelen en technieken die op de zogeheten Energielijst staan, kunnen via de regeling 40% van de investeringskosten aftrekken van hun winst. Het totale budget voor de EIA-regeling komt in 2024 uit op 259 miljoen euro.

De belangstelling voor de EIA-regeling is groot: het aantal aanvragen bij RVO nam de laatste jaren fors toe. Voor zowel 2025 als 2026 wordt daarom eenmalig extra beschikbaar budget voor de EIA uitgetrokken: € 441 miljoen in 2025 en € 470 miljoen in 2026. Vanaf 2027 wordt het budget structureel verhoogd met € 53 miljoen per jaar.

Wijzigingen 2024

De Energielijst is de basis van de regeling. Op deze lijst staan innovatieve, energiebesparende en duurzame energietechnieken en bedrijfsmiddelen die belastingvoordeel krijgen. RVO past de lijst elk jaar aan. Er zijn ook dit jaar bedrijfsmiddelen toegevoegd, verwijderd of aangepast met andere eisen.

Ondernemers kunnen de investeringsaftrek ook aanvragen voor bedrijfsmiddelen die niet specifiek omschreven zijn in de Energielijst. RVO toetst de investering dan onder andere op de terugverdientijd.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de regeling.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 4 januari 2024 - 16:37