
De toelating van Milbeknock is uitgebreid: ook hardfruittelers kunnen deze acaricide vanaf nu inzetten tegen fruitspintmijt en andere mijten. Dat is te lezen in de lijst met collegebesluiten gewasbeschermingsmiddelen die het Ctgb vorige week publcieerde.
Het acaride, van toelatinghouder Certis Belchim BV, was al langer toegelaten in onder meer de aardbeienteelt en de teelt van boomkwekerijgewassen. Nu is deze toelating dus uitgebreid naar pitvruchten. “Appel- en perentelers kunnen Milbeknock inzetten tegen mijten”, zegt Edwin Hendriks van Certis Belchim. “Dan gaat het om de fruitspintmijt, maar ook om bijvoorbeeld roestmijt. Het middel kan na de bloei worden ingezet en geeft – ook bij toepassing later in het seizoen – geen residu bij de oogst.”
Volgens Hendriks zorgt de bredere toelating voor Milbeknock ervoor dat hardfruittelers nu een redelijk gevulde gereedschapskist hebben om mijten aan te pakken. “Tot het muizenoorstadium kan als basis een oliebespuiting (o.a. Ovitex) worden uitgevoerd. Vervolgens kan tot het einde van de bloei Scelta worden ingezet in appel. Ook is inzet van het biologische middel Neudosan en van Cantack mogelijk. Telers hebben dus een redelijk aantal opties.”
Milbeknock mag in pitfruit 2 keer per jaar worden toegepast, met een dosering van 1 liter per hectare. Tussen de twee toepassingen dient een interval van 7 dagen te zitten. De veiligheidstermijn bedraagt 14 dagen.