Sophie Horstink uit Rha is door Nuffield Nederland gekozen als één van de vijf nieuwe scholars van 2024. Scholars worden gezien als vooruitstrevende ondernemers in de agrarische sector en krijgen met de scholarship de kans zich verder te ontwikkelen. Doel van Sophie is haar cidermakerij verder te ontwikkelen tot een volwaardige bedrijfstak op het fruitbedrijf met boerderijwinkel van haar ouders Tom en Monique en broer Gijs.

Tijdens haar studie aan de HAS in Den Bosch volgde Sophie al de Topklas Ondernemen. Doel was toen een meerwaarde zien te creëren voor het klasse-II fruit dat van het fruitbedrijf kwam. Dat werd cider. Al in haar laatste jaar op de HAS, in 2021, startte Sophie met het maken van cider. “Cider is een heel mooi product, maar veel mensen in Nederland kennen het nog niet. In Groot-Brittannië en Normandië is het juist heel groot. Met de scholarship wil ik meer kennis uit die landen ophalen. Over de teelt en productie, maar ook hoe je de vermarkting oppakt, bijvoorbeeld met beleving op het eigen erf”, legt Sophie uit.

De scholarship is een traject van 18 maanden, waarin scholars een studie uitvoeren, nationaal en internationaal een netwerk opbouwen en kennis opdoen voor henzelf en hun bedrijf. Voor Sophie start de scholar begin 2024 met een kennismaking met alle Britse scholars in Londen. Daarna volgt een tiendaagse reis naar Brazilië met alles scholars van 2024 wereldwijd. “Doel van deze reizen is een netwerk op te bouwen, van waaruit je kan starten met je studie. Ik weet nu al dat er een scholar uit Groot-Brittannië bij zit die cider maakt. We kunnen elkaars bedrijf bezoeken en waarschijnlijk heeft deze scholar ook contacten voor mij waar ik mogelijk ook weer terecht kan om kennis op te doen.”

Foto: Martine Siemens

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 december 2023 - 16:38