De studiegroep Biodiversiteit is op woensdag 10 mei weer van start gegaan. Zo’n tien fruittelers uit alle delen van het land waren te gast op het bedrijf van Roy en Angenita Gieling in Zeewolde. Op het bedrijf zijn genoeg zaken aanwezig om als telers onderling te sparren over welke aanpak je volgt om de biodiversiteit op je bedrijf te stimuleren. Een opvallend onderdeel in deze aanpak is het zonnepark dat sinds dit jaar is gerealiseerd op het bedrijf.
Zo’n vier jaar geleden besloten Roy en Angenita de appelteelt op het 18 ha grote bedrijf af te stoten en alleen verder te gaan met 11 ha peren. Op zoek naar een alternatief verdienmodel kwamen ze in gesprek met TP Solar dat zonneparken realiseert, maar tegelijkertijd een duidelijk aanpak voor biodiversiteit heeft. Het heeft een perceel zonnepanelen opgeleverd met rondom groenstroken met een gevarieerde aanplant en ook tussen en onder de panelen komen allerlei soorten planten, is er ruimte om schapen te laten grazen en shiitake  (paddenstoelen) te telen. In Fruitteelt binnenkort meer hierover.

De teelt shiitake onder zonnepanelen.

Roy Gieling laat het resultaat zien van een profielkuil die hij maakte.

Tijdens de rondgang vertelde Roy ook over zijn aanpak om zonder kunstmest peren te telen. Aanleiding was de zware wintervorst in 2012 waarbij een groot aantal bomen bevroren en overblijvende bomen niet wilden gedijen op de traditionele aanpak met kunstmest. Gaandeweg ontwikkelde Roy een bemestingsstrategie op basis van runderdrijfmest, compost en fulvic. Afgelopen winter verscheen hierover al een artikel in Fruitteelt. Klik hier om het artikel terug te lezen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 mei 2023 - 17:22