Het is niet aan te raden om de consumptie van fruit (gedeeltelijk) te vervangen door puur vruchtensap. Dit met name vanwege de lage verzadigingswaarde in combinatie met het hoge suikergehalte. Dat is één van de conclusies uit het proefschrift ‘Pure fruit juice and chronic diseases’ van Floor Scheffers, die promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Het drinken van puur vruchtensap hoeft volgens Scheffers niet, net zoals dranken met toegevoegd suiker, volledig te worden afgeraden. Matige consumptie van puur vruchtensap past binnen een gezond voedingspatroon, maar niet ter vervanging van fruit, zo staat in het proefschrift.

Scheffers onderzocht of het drinken van puur vruchtensap een (gedeeltelijk) alternatief kan zijn voor het eten van fruit of dat het beter vermeden kan worden, net zoals dranken met toegevoegd suiker. Matige consumptie van puur vruchtensap bleek gunstig voor het risico op hart- en vaatziekten terwijl geen verband werd gevonden met diabetes type 2 en astma. Toch is het bewijs nog beperkt.

Meer informatie vindt u hier.

Bron: Universiteit Utrecht

Dit bericht is geplaatst op donderdag 14 december 2023 - 16:30