Deze week start de campagne ‘Ik kan het zelf (niet meer)’ van TABOER. Deze campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland. Toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij, stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief zorgen voor gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie bij veel agrariërs en hun gezinnen. Steeds meer boeren en tuinders kampen met mentale problemen. Problemen waarover je liever niet praat. TABOER wil deze problemen bespreekbaar maken onder het motto: Praten helpt!

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders zo belangrijk”, aldus Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder.

TABOER is een onafhankelijk loket, waar je dagelijks terecht kunt voor een luisterend oor, tips en adviezen en ervaringsverhalen. Het doel van deze campagne is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt zowel voor boeren en tuinders met mentale problemen als de mensen in hun omgeving.

TABOER bestaat uit een website en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/of verwijzen door naar de juiste hulpverlening. Piet Boer, ZOB-voorzitter: “In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. De boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Praten helpt…”.

Kijk voor meer informatie op: www.taboer.nl.

De campagne is mede met financiële steun vanuit de overheid tot stand gekomen.

Bekijk ook de uitzending van Nieuwsuur op 19 maart waarin aandacht was voor de campagne van TABOER.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 maart 2023 - 16:29