T&G Global heeft een nieuw wereldwijd appelras gelanceerd. De eerste appels van het ras Joli zullen vanaf 2028 in de schappen liggen. Het ras is net als Envy en Jazz afkomstig uit Nieuw-Zeeland en maakt het portfolio van rassen van T&G compleet, aldus CEO Gareth Edgecombe op tandg.global. T&G hoopt met dit nieuwe ras wereldwijd een andere groep consumenten aan te spreken. Het ras geeft grote, rondom rode, sappige vruchten. Voor telers is interessant dat het ras productief is en in heel Nieuw-Zeeland te telen, met een oogsttijdstip tussen dat van Envy en Jazz in.

De komende drie jaar zal 27 ha van het ras Joli worden aangeplant in eigen boomgaarden van T&G in Nieuw-Zeeland. Daarnaast zoekt T&G particuliere telers die het ras in een pilot willen aanplanten. Binnen vijf tot zes jaar, als meer commerciƫle bomen beschikbaar komen, wil T&G ook licenties gaan verstrekken voor aanplant buiten Nieuw-Zeeland.

Voor de ontwikkeling van het ras werkte VentureFruit, dat onderdeel is van T&G, nauw samen met Prevar en Plant & Food Research New Zealand. Joli is voortgekomen uit natuurlijke veredelingstechnieken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 juni 2023 - 16:18