In gebieden waar agrarisch ondernemen in de knel komt, zouden ondernemers moeten kijken hoe ze rekening houdend met de omgevingswet nieuwe takken op hun bedrijf tot ontwikkeling kunnen brengen. Afgelopen maandag ontving Tuinbouw Ondernemersprijs-winnaar 2023 Peter van der Avoird demissionair landbouwminister Piet Adema op zijn bedrijf. Samen met eerdere winnaars en genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs gingen ze in gesprek over Peters initiatief ‘Goed Boeren geeft Energie aan Natuur en Maatschappij’.
Van der Avoird: “In Nederland komen heel veel agrarische bedrijven klem te zitten tussen de uitbereiding van steden/ industrie en de natuur. Binnen dit project wordt er gekeken of het agrarische bedrijf invulling kan geven aan verschillende componenten die we in de omgevingswet aan de orde stellen.” Energieleverancier, waterberging, biodiversiteit, groene ruimte en zelfs educatie (op agrarisch gebied), zijn sectoren waar volgens Peter veel geld in omgaat, vaak meer als het agrarisch product zelf. “Lokaal kan gekeken worden welke inpassing en welke uitdaging het beste ligt. Het agrarisch te telen product wordt dan niet meer de corebusiness voor het bedrijf. Gelukkig zijn er nog genoeg gebieden waar we wel agrarisch kunnen ondernemen, echter juist de ‘postzegels’ waar dat niet meer kan, komen steeds meer voor.” Van der Avoird raadt aan om hier te kijken of de sector ook op een andere manier kan ondernemen.

Van der Avoird Trayplant kweekt frambozen- en aardbeienplanten op in een innovatief vierlagenteeltsysteem. Daarbij geeft één hectare frambozenplanten dezelfde opbrengst als een vollegrondsteelt van 240 hectare. Van zijn bedrijf heeft Peter een deel van de grond teruggegeven aan de natuur. Peter van der Avoird: “We zijn er trots op dat we met onze visie kunnen inspireren: de natuur minder belasten, maar toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. We werken aan het voedsel van morgen, maar houden de planeet met ons boerenverstand in de gaten.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 november 2023 - 16:36