Onder belangstelling van Kamerleden van een groot aantal partijen is vanmiddag de petitie Red de Nederlandse appel overhandigd in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Biologisch fruitteler Amber Elisa de Clercq overhandigde de 8.000 handtekeningen namens de sector symbolisch met een lege taartdoos; zonder appels immers geen taart. Het aantal handtekeningen laat zien dat de petitie door de hele sector wordt gedragen.
De Clercq riep de Tweede Kamerleden op om de toelatingskaders voor gewasbeschermingsmiddelen zodanig aan te passen dat telers kunnen blijven beschikken over bewezen effectieve middelen. Het ontbreken van voldoende middelen om teelten te beschermen tegen ziekten en plagen zet de sector ernstig onder druk, zowel in de gangbare als de biologische teelt. De sector pleit voor een gelijk speelveld binnen Europa, waarbij Nederlandse telers over dezelfde middelen kunnen beschikken als de andere EU-lidstaten.

In gesprek met de diverse Kamerleden werden de knelpunten binnen de fruitsector nader toegelicht. Vanuit de NFO waren daarbij aanwezig Ron Mulders en Siep Koning, vanuit Proeftuin Randwijk Dirk van Hees, vanuit De Olmenhorst in Lisserbroek Amber Elisa de Clercq, vanuit biologische telersvereniging Prisma Petra Koster en vanuit Agractie Hans van der Wind.
Vanuit de Tweede Kamer waren aanwezig: Pieter Grinwis van ChristenUnie, Dion Graus en Jeanet Nijhof-Leeuw van PVV, Diederik van Dijk van SGP, Caroline van der Plas en Cor Pierik van BBB, Wim Meulenkamp van VVD, Laura Bromet van GroenLinks en Sandra Beckerman van SP.


 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 januari 2024 - 17:57