Het International Soft Fruit Conference, op 12 en 13 januari in Den Bosch, was de ideale plek om internationale contacten in de wereld van het zachtfruit op te halen. Het was een mooie en drukbezochte netwerkbeurs met een gevarieerd internationaal publiek. Voor Nederlandse kleinfruittelers was met name het aanbod van nieuwe rassen interessant. Nederlandse veredelaars en plantenkwekers toonden veel nieuwe (frambozen)rassen, veelal nog onder nummer, waarmee duidelijk werd dat rassenaanbod volop in ontwikkeling is.
Ook de trend naar minder plastic verpakkingen werd duidelijk. Diverse aanbieders, waaronder het Poolse SoFruPak, toonden nieuwe kartonnen doosjes. Daarmee komen ze tegemoet aan de vraag naar minder plastic, maar de uitdaging bij zachtfruit is, toch een optimale kwaliteit te behouden.

In de wandelgangen werd onder andere gesproken over het moeizaam verlopen frambozenseizoen in Zuid-Europa. “In Zuid-Europa is het seizoen slecht verlopen, met aanvoerpieken op de verkeerde momenten en lage prijzen. Telers in Spanje en Portugal hadden veel hinder van concurrentie uit Marokko en daarnaast hadden ze veel last van de droogte”, vertelt houtig kleinfruitteler René Simons, die de beurs bezocht. Naar de toekomst blijft Zuid-Europa een belangrijke speler in de handel en teelt van frambozen, wat maakt dat Nederlandse telers moeten zorgen dat ze onderscheidend zijn in de markt. De problemen in Zuid-Europa zorgen er wel voor dat de concurrentie minder hard zal toenemen als de afgelopen jaren. “In Noord-Spanje loopt het frambozenareaal hard terug en in Marokko zullen de arealen niet meer zo hard toenemen als ze eerder deden. Vooral op logistiek gebied is het lastig vanuit Marokko”, aldus Simons.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 januari 2023 - 16:54