NFO realiseerde in samenwerking met Prisma de vrijstellingen van Raptol en Curatio. Ze zijn vandaag met een spoedpublicatie gepubliceerd. Deze middelen mogen vanaf morgen zaterdag 16 maart ingezet worden. Aankoop van deze gewasbeschermingsmiddelen gaat via gecontroleerde distributie.

Raptol mag in de teelt van appels tegen de appelbloesemkever ingezet worden tot 15 april 2024. Curatio mag in de biologische teelt van appels en peren tegen schurft ingezet worden tot 28 juni 2024.

Voor beide vrijstellingen geldt het voorschrift dat ze alleen toegepast mogen worden indien op het gehele perceel gebruik gemaakt wordt van een techniek uit tenminste de klasse DRT99, in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 450 centimeter (gemeten vanaf het midden van de laatste bomenrij of de laatste boom in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens). Het besluit heeft lang op zich laten wachten door deze strikte spuitdrift reducerende voorschriften. Het volledige wettelijke gebruiksvoorschrift voor Raptol en Curatio is te vinden onderaan deze pagina .

Als extra waarborg dat Raptol en Curatio toegepast worden volgens de voorschriften heeft het ministerie gecontroleerde distributie verplicht. Dit houdt in dat deze twee middelen alleen verkocht mogen worden aan fruittelers die de beschikking hebben over de vereiste spuittechniek en mits hun percelen voldoen aan een teeltvrije zone van 450 centimeter. Voor u als fruitteler betekend dat u bij uw bestelling aanvullende informatie dient aan te leven bij uw leverancier. Zij krijgen vandaag informatie hoe te handelen.

De NFO en Prisma hebben in de achterliggende periode veel tijd en energie in deze vrijstellingen gestoken. Voor fruittelers die geen lid zijn van NFO en/of Prisma worden daarom kosten in rekening gebracht bij bestelling.

Met de betrokken ministeries zal op korte termijn geëvalueerd worden waarom de besluitvorming zo lang heeft geduurd. Onze hoofdinzet voor de aankomende maanden is om reguliere toelatingen voor de appelbloesemkever en schurft te krijgen. Als dat niet tijdig te realiseren is, is voor volgend jaar opnieuw een vrijstelling nodig. Daar dient dan wel tijdig duidelijkheid over te zijn.

Klik hier voor Wettelijk Gebruiksvoorschrift Curatio

Klik hier voor Wettelijk Gebruiksvoorschrift Raptol

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 15 maart 2024 - 15:38