Gisteren werd bekend dat het ministerie van LNV nog één keer een vrijstelling verleent voor de inzet van Exirel en Tracer in de kersenteelt, om de suzuki-fruitvlieg te lijf te gaan. Dit naar aanleiding van een BBB-motie, die vorige week door een ruime Kamermeerderheid werd gesteund.

NFO-voorzitter Ron Mulders gaf vanochtend een reactie in het programma ‘Vroeg!’ op NPO Radio 1. Hij vertelde tegen presentatrice Astrid Kersseboom dat wordt gestreefd naar een reguliere toelating voor de middelen, om telers zo een structurele oplossing te bieden. “Dan mag je ze als teler gewoon gebruiken, heb je geen vrijstelling meer nodig. Deze reguliere toelating is er ook in andere landen en dat willen wij hier ook voor elkaar krijgen.”

Kersseboom vroeg of er zicht is op de introductie van minder schadelijke middelen dan Exirel en Tracer. Mulders benadrukte dat er wereldwijd nog niets beschikbaar is. “Wij werken samen met Proeftuin Randwijk en adviseurs, die perfect weten wat er in de wereld speelt. Er is nog geen oplossing voor de suzuki-fruitvlieg anders dan de middelen die we nu mogen gebruiken.”

Luister hier het hele interview met Ron Mulders terug.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 mei 2024 - 16:50