Jakko en Patricia Flikweert organiseerden op 6 en 7 april een bloesemweekend op hun fruitbedrijf in Aardenburg. Het werd een doorslaand succes, niet alleen in aantal bezoekers, maar ook in het enthousiasme van de bezoekers over wat er allemaal te zien was op het bedrijf.
“We hadden een route op het bedrijf uitgezet met informatieborden over het fruit zelf, de metselbijen en de natuur in de boomgaard. Dat sloeg enorm aan. Al die mensen die ons kwamen bedanken dat ze zoveel hadden geleerd, dat was zo mooi”, blikt Patricia terug. Ze is ervan overtuigd dat fruittelers dit soort momenten veel meer kunnen benutten om mensen te vertellen over het moois van de fruitsector. “Bijna alle telers hebben bloemenstroken of bijenhotels. Laat dat zien en geef de positieve dingen aandacht. De negatieve dingen, zoals de problematiek rondom gewasbescherming zijn onze zorg. Uiteindelijk gaat de consument hierin geen verschil maken in de politiek”, is Patricia van mening.

Enorm veel werk, maar veel voldoening
Het idee voor een bloesemweekend was er al een aantal jaren, maar tot nu toe kwam het er nooit van. “Het is altijd hartstikke druk in de boomgaard in deze tijd, maar toch was het ook altijd jammer dat niet meer mensen van de bloesem konden genieten”, vertelt Patricia. Een telefoontje van een krant met de vraag of ze iets organiseerden in de bloeiperiode gaf het laatste zetje om nu echt wat te organiseren. “Het was echt ontzettend veel werk. Zes weken geleden heb ik een evenementenvergunning aangevraagd bij de gemeente en een vergunning om eten en drinken te mogen verkopen. Verder moest parkeergelegenheid, toiletten en de inkopen worden geregeld. En een maand geleden ben ik begonnen met berichten te plaatsen op social media om het weekend bekend te maken”, aldus Patricia. Uiteindelijk leverde het 1.500 bezoekers in twee dagen op. Veel meer dan gedacht, maar dankzij de 2 kilometer lange wandelroute op het bedrijf oogde het niet massaal en bleef het gemoedelijk. Er was een speurtocht voor de kinderen en voldoende gelegenheid om te picknicken tussen de bloeiende bomen. En zo was het voor Jakko en Patricia, hun twee dochters en een medewerker goed te doen om alles in goede banen te leiden.

Foto: Foto Verstraaten

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 april 2024 - 16:58