De Solis Waterstoftrekker, die werd ontwikkeld door vier leerlingen van Aventus in Apeldoorn, heeft de Groenpact Impactprijs 2024 gewonnen in de categorie ‘mbo’. De zero-emissie minitrekker is voorzien van een accu en een ingebouwde brandstofcel. Deze cel zet waterstof om in elektriciteit en laadt op die manier continu de accu op.

De jury van de Groenpact Impactprijs noemde ‘de Solis Waterstoftrekker een supergoed idee, praktisch toepasbaar en goed uitgewerkt’. “Het kan toegepast worden op bestaande tractoren en kan dus veel impact hebben. En het project is overdraagbaar, de volgende klas gaat er mee verder”, zo oordeelde de jury.

De studenten bouwden een bestaande dieseltrekker om naar een emissievrije trekker. Hierbij waren diverse partijen betrokken, namelijk Motrac Industries, Solis, Hobby Time, Manshanden TW en Heuver. Qua uiterlijk hebben de studenten getracht om de waterstoftrekker zoveel mogelijk te laten lijken op een dieselvariant.

Meerdere bedrijven hebben reeds interesse getoond in de aanschaf van het voertuig, die mogelijk ook potentie biedt voor de fruitteelt. Een filmpje over de ontwikkeling van de waterstoftrekker vindt u hier.

Over de Groenpact Impactprijzen

De Groenpact Impactprijzen worden jaarlijks uitgereikt door Groenpact. Leerlingen en studenten uit het vo-mbo-ho-wo met een goed idee op het gebied van Agri & Food, Tuinbouw en Natuur & Leefomgeving gaan hierbij met elkaar de strijd aan. In iedere onderwijscategorie wordt een winnaar gekozen uit drie genomineerden. De winnaar ontvangt een cheque van 2500 euro.

De Groenpact Impactprijzen 2024 werden afgelopen maandag uitgereikt. Een volledig overzicht van de winnaars en meer informatie vindt u hier.

Hoofdfoto: Kees Jan Schilstra

Foto: Groenpact.nl

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 juni 2024 - 16:34