Op woensdag 22 februari sluiten de aanvraagloketten voor de definitieve berekening voor de derde tot en met zesde aanvraagperiode NOW (NOW 3.1 tot en met NOW 4). Voor de zevende en achtste aanvraagperiode (NOW 5 en NOW 6) sluit het loket op 2 juni 2023. Op dit moment moeten ruim 50.000 werkgevers nog hun definitieve omzetverlies doorgeven of uitstel aanvragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Dat is ruim de helft van de werkgevers die in die periode een voorschot aanvroeg. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot terugvordering van het volledige voorschot.

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden, zodat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen.

Niettemin zal het ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants. Dit kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 22 februari die derden- of accountantsverklaringen afgerond te hebben. Daarom is het opnieuw mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen. Dit kan via een speciaal formulier dat te vinden is op inspiratie.uwv.nl. Kijk ook voor verdere tips en een instructievideo op uwv.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 januari 2023 - 16:08