‘Arbeidsmigranten’ was één van de centrale thema’s in de Op1-talkshow van afgelopen dinsdag. Rob Jetten van D66 en Lilian Marijnissen van de SP gingen in de debat over dit thema, daarnaast waren arbeidsmigranten én werkgevers aanwezig in de studio. Onder hen ook een delegatie van Berrybrothers in Roggel. HR-manager Lynn Verstappen van het zachtfruitbedrijf vertelde over activiteiten van het bedrijf en gaf aan dat arbeidsmigranten hierbij onmisbaar zijn. “Wanneer we geen arbeidsmigranten meer mogen inzetten, zoals Marijnissen voorstelt, hebben we een enorm probleem en in feite geen bestaansrecht meer als bedrijf. Mijn vraag is dan ook: wie gaat het fruit dan plukken, wat is de oplossing?”

Marijnissen gaf in een reactie op de vraag van Verstappen aan toe te willen naar een systeem met werkvergunningen. “Wanneer uiteindelijk blijkt dat arbeidsmigranten echt nodig zijn bij een werkgever of in een sector, zullen we deze vergunningen afgeven. Maar dan moet wel een bepaalde periode zijn gezocht naar mensen, dienen de lonen omhoog te gaan en moeten vaste contracten worden verstrekt.”

Daarnaast vertelde Verstappen nog kort over hoe Berrybrothers de huisvesting van arbeidsmigranten zo goed mogelijk probeert te regelen.

Terugkijkend op de uitzending geeft Verstappen aan dat het een hele ervaring was. “We zijn blij dat we ons punt konden maken, maar tegelijkertijd is er weinig ruimte voor een goed gesprek waarin we onze positieve verhalen en ervaringen kunnen delen met politici. Maar we zijn al blij dat we, via LTO, de gelegenheid kregen om aan te schuiven in de studio. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.”

Kijk de uitzending van Op1 hier terug.

Foto: screenshot uitzending Op1

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 november 2023 - 16:40