De gemeente Borsele en fruittelers uit de gemeente gaan in gesprek over het beleid rondom de huisvesting van seizoensarbeiders. Dat is een belangrijke uitkomst van een bijeenkomst over huisvesting en goed werkgeverschap, die afgelopen dinsdag plaatsvond in Heinkenszand. Hier bleek dat telers niet goed uit de voeten kunnen met het huidige beleid rond het plaatsen van units/chalets. De gemeente gaf aan hierover door te willen praten.

De NFO en de gemeente Borsele hadden de bijeenkomst belegd naar aanleiding van de door de gemeente georganiseerde controles tijdens het afgelopen oogstseizoen. Deze controles hadden veel impact op de bedrijven en de werknemers. De NFO ging hierover vorig jaar in gesprek met de gemeente, wat resulteerde in wederzijds begrip én ervoor heeft gezorgd dat dit jaar op een andere manier gecontroleerd gaat worden.

De bijeenkomst dinsdag werd voorgezeten door Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele. Ondanks het feit dat het Nederlands elftal voetbalde, waren zo’n twintig telers aanwezig. Peter Baltus van de NFO hield een inleiding over goed werkgeverschap en de huisvestingskeurmerken, waarbij ook de arbeidskosten aan de orde kwamen. Aansluitend sprak Jil Buijze van de gemeente Borsele over het ruimtelijk beleid rond huisvesting van werknemers. Verder ging Leonie Fraanje van de Veiligheidsregio in op de regelgeving rond brandveiligheid.

De bijeenkomst verliep in een goede sfeer en resulteerde er dus in dat telers en de gemeente samen verder in gesprek gaan over het huisvestingsbeleid. Ook gaf de gemeente aan graag bij telers te gaan kijken. Stelt u het op de prijs dat de gemeente een oordeel geeft over uw huisvesting? Nodig hen dan vooral uit. Ook wil de gemeente Borsele vroegtijdig meedenken over nieuwe huisvestingsmogelijkheden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 4 juli 2024 - 16:45