Oekraïners die vanwege de oorlog naar Nederland komen, kunnen alleen een bewijs van verblijf (de ontheemdenstatus) krijgen wanneer ze zich niet al eerder in een EU land hebben gemeld. Als iemand bijvoorbeeld al eerder in Polen was – zelfs al was het ruim vóór de oorlog -, dan krijgt hij hier geen bewijs van verblijf.

Om in aanmerking te komen voor de voorzieningen in Nederland (zoals gemeentelijke opvang en leefgeld) én om te mogen werken, moet de Oekraïner over een bewijs van verblijf beschikken. Dit kan hij/zij aanvragen nadat hij zich heeft ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Vervolgens moet deze persoon een afspraak maken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Amsterdam. Daar wordt onder andere gecheckt of de persoon niet eerder in een EU land heeft verbleven. Wanneer dat het geval was, wordt zijn aanvraag afgewezen. Als de aanvraag wordt toegewezen, krijgt de aanvrager een sticker in het paspoort of een zogenaamd ‘O-document’.

Kortom: wanneer u een Oekraïner te werk wilt stellen, check dan eerst of deze is ingeschreven in het BRP en/of een bewijs van verblijf heeft. Vervolgens moet u de persoon aanmelden bij het UWV via deze link: https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/melden-tewerkstelling-van-een-tijdelijk-beschermde-werknemer-uit-oekraine.aspx.

Vragen? Bel met Peter Baltus van de NFO (tel. 06-1292 0019) of met de Werkgeverslijn, tel. 088-888 66 88.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 juni 2023 - 16:28