De Milieulijst voor milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel is flink aangepast. Bedrijfsmiddelen gaan sneller van de lijst af als deze gangbaar worden. Of als er overlap is met andere vormen van overheidssteun. Bedrijven krijgen hiervoor dan geen belastingvoordeel meer. Dit komt door gewijzigde Europese staatssteunregels en evaluatie van de regelingen Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil).

Op de Milieulijst 2024 staan 243 bedrijfsmiddelen waarbij bedrijven belastingvoordeel krijgen als ze hierin investeren. Er zijn 108 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd, 112 inhoudelijk gewijzigd en 6 nieuwe bedrijfsmiddelen bijgekomen. Het budget voor de MIA\Vamil is in 2024 € 217 miljoen.

Nieuwe samenstelling lijst
Door gewijzigde Europese staatssteunregels en aanbevelingen van de beleidsevaluatie MIA\Vamil (2017-2021) is de nieuwste Milieulijst flink aangepast. Dit betekent vooral dat bedrijfsmiddelen sneller van de lijst af gaan als deze gangbaar worden. Of als er een overlap is met andere vormen van overheidssteun. Welke veranderingen er zijn kunt u lezen op rvo.nl.

Voor de fruitsector interessante investeringen die op de lijst staan, zijn o.a.: plaatsspecifieke bemestingsapparatuur, spuitmachine met detectiesensoren of camera’s voor plaatsspecifieke toediening, hagelnetten voor de fruitteelt, insectengaas voor de fruitteelt en mechanische onkruidbestrijdingsmachine. De volledige lijst is te vinden op data.rvo.nl.

In Fruitteelt verschijnt binnenkort een artikel met een uitgebreider overzicht van de fruitteeltinvesteringen op de Milieulijst.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 januari 2024 - 17:11