77% van de agrarische bedrijven is zich niet bewust van het feit dat zij gewasbeschermingsmiddelen met PFAS inzetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast zien werkgevers weinig verschil in de gezondheidsrisico’s die werknemers lopen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mét of zonder PFAS.
Een aantal gewasbeschermingsmiddelen die worden ingezet in de agrarische sector, bevat werkzame PFAS-stoffen. Het gebruik deze van gewasbeschermingsmiddelen brengt mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee voor werknemers en werkgevers. Het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie laat zien dat veel werkgevers zich niet bewust zijn van de inzet van deze middelen en van de eventuele risico’s die dit met zich meebrengt.
“Werkgevers in de agrarische sector zijn zich onvoldoende bewust welke stoffen er in hun gewasbeschermingsmiddelen zitten. Zonder deze kennis kunnen zij niet of onvoldoende maatregelen nemen om hun werknemers te beschermen”, concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Zij noemt het gebrek aan kennis over de inhoud van de producten die door de geïnspecteerde bedrijven worden gebruikt ‘verontrustend’. “Het gebrek aan kennis of bewustzijn bij werkgevers maakt dat werknemers onvoldoende voorlichting krijgen over het werken met deze middelen. Daarnaast werken in deze sector veel arbeidsmigranten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, wat hun informatiepositie kwetsbaarder maakt.”
De Arbeidsinspectie vindt het belangrijk dat er op korte termijn stappen worden gezet om het bewustzijn in de sector te vergroten én dat vervolgonderzoek plaatsvindt naar de (mogelijke) gezondheidsrisico’s van het werken met gewasbeschermingsmiddelen met PFAS.
Meer informatie over het uitgevoerde onderzoek en de aanbevelingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie vindt u hier.
Geruststellend
Stigas geeft op haar website een reactie op het onderzoek: “Het geruststellende is dat het Ctgb de gewasbeschermingsmiddelen met PFAS – net als andere gewasbeschermingsmiddelen – heeft beoordeeld en aangeeft dat als er niet veilig meegewerkt kan worden, dat ze niet worden toegelaten. De Belgische toelatingsinstantie geeft in een bericht aan dat de PFAS in gewasbeschermingsmiddelen vooral bestaan uit de minder schadelijke varianten. Wel kunnen sommige stoffen afbreken tot gevaarlijke varianten (zie nieuwsbericht Fytoweb).”
Zoals ook het RIVM concludeert, “Als je werkt volgens de gebruiksaanwijzing, werk je veilig.”
Advies Stigas
Stigas adviseert werkgevers om altijd zo veilig mogelijk te werken met alle gewasbeschermingsmiddelen. “Werk liever een keer veiliger dan strikt noodzakelijk dan een keer onveiliger. Vervang persoonlijk beschermingsmiddelen en vervuilde kleding tijdig. Handschoenen, laarzen, spuitkleding, maar ook de kleding waarmee je in het gewas werkt, raken vervuild met gewasbeschermingsmiddelen. Omdat ze op de huid zitten, zijn ze dan een belangrijke bron van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen.”
Over PFAS
PFAS is de verzamelnaam voor per- en polyfluoralkylstoffen. Kenmerkend is dat deze stoffen moeilijk afbreekbaar zijn, en achterblijven in de natuur en in de mens. Hoewel hierover nog onvoldoende bekend is, acht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) het aannemelijk dat de aanwezigheid van PFAS in het menselijk lichaam gezondheidsrisico’s heeft. Het RIVM doet onderzoek naar de schadelijkheid van PFAS.
Bronnen: Nederlandse Arbeidsinspectie/Stigas