Coronavirus

Op deze pagina vindt u alle praktische informatie voor u als fruittelers omtrent het Covid19 virus. Bij nieuwe informatie wordt u via de NFO-website en/of nieuwsbrieven op de hoogte gehouden.
NFO participeert met LTO in de Taskforce Arbeid inzake Corona. Hierin worden problemen geïnventariseerd en samen aan oplossingen gewerkt.

Ondanks alle recente versoepelingen blijft corona een direct gevaar voor de gezondheid en de continuïteit van het bedrijf. Het corona-protocol voor de agrarische sectoren en de Praktische uitwerking voor fruitbedrijven, blijven dan ook van belang.

Klik hier om de webinar terug te kijken (19-08-2020) Over tips bij instroom van nieuwe arbeidsmigranten

Inhoudsopgave

Coronabesmetting tijdens de oogst

Wanneer er onverhoopt een coronabesmetting is geconstateerd op uw bedrijf, meld dat aan de NFO via: 079 368 13 00
Samen met u kunnen we dan bekijken hoe we u optimaal kunnen ondersteunen.


Regels voor Vervoer Wonen en Bezoek

Om de gezondheidscheck van werknemers en bezoekers en de reservering en registratie van het vervoer makkelijker te maken, heeft de NFO formulieren hiervoor opgesteld. Stuur de gezondheidscheck Wonen voorafgaand aan vertrek naar de medewerkers.

Download hier de formulieren:

Voor werken blijft de arbeids-hygiënische benadering gelden. Vermijd contact tussen werknemers. Is dat niet mogelijk? Houd dan 1,5 meter afstand. Is dat ook niet mogelijk? Gebruik dan bescherming als spatschermen en mondkapjes.

Voor wonen gelden de regels als genoemd in de Praktische uitwerking, waarbij het advies van minimaal 10 m2 per bewoner en regelmatig schoonmaken de belangrijkste zijn. Aanvullend daarop adviseert de NFO om werknemers pas na een ‘gezondheidscheck’ tot de woning toe te laten. Mocht de werknemer één van de vragen met ‘ja’ beantwoorden, biedt hem dan een quarantaine mogelijkheid aan.

Voor vervoer van meer dan één werknemer per auto of bus geldt:

  • Een mondkapje is verplicht;
  • Zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand houden;
  • Voorafgaand aan het vervoer is een gezondheidscheck verplicht;
  • Het vervoer moet ‘gereserveerd’ worden.

De NFO adviseert ook bij bezoekers van het bedrijf een gezondheidscheck af te nemen. Het is raadzaam bij te houden waar en wanneer zij aanwezig zijn geweest én met wie zij contact hebben gehad.


Hygiëne en 1.5 meter afstand posters

De 1,5 meter afstand posters van de NFO. Download hier de poster in het

Hygiëne/instructieposters voor op de werkvloer van Stigas. Download hier de poster in het


Grenssituaties binnen Europa

Voor de landen Roemenië en Bulgarije geldt nog steeds (stand op 10 augustus) de kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen). Personen afkomstig uit deze landen krijgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken het dringende advies om bij aankomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Houd hiermee dus rekening wanneer u zelf werknemers uit deze landen over laat komen of ze inhuurt via een uitzendbureau. Via de reisadvies landenwebsite van het Ministerie van BZ kunt u voor ieder gewenst land de nieuwste adviezen/kleurcodes opvragen. Hiervoor is ook een app beschikbaar die u direct op de hoogte houdt van wijzigingen door uzelf ingestelde landen.
De Werkgeverslijn heeft een ‘Grenzenpagina‘ opgesteld waar ook informatie staat over reizen.

Reizen van en naar diverse landen
De NFO zette enkele documenten op een rij welke een werknemer bij zich moet hebben om de grens te kunnen passeren. Voor deze categorie geldt dat het van toegevoegde waarde KAN zijn als ze bij de grenzen kunnen laten zien dat ze aan de slag gaan in de voedselketen / een zogenaamde vitale sector. Daarom adviseert de NFO/LTO om het volgende te mailen naar de werknemers met het verzoek dat uit te draaien en bij zich te hebben tijdens de reis:

– Een scan van de door de werkgever getekende arbeidsovereenkomst.
– Een getekende werkgeversverklaring waarin staat waar de werknemer gaat werken in de voedselketen. Daar zijn geen formele documenten voor. We hebben echter een format voor een dergelijke verklaring opgesteld. Deze in beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools, Engels, Bulgaars, Roemeens en Hongaars.


RIE-Checklist

Met de coronachecklist (als aanvulling op de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)) kunnen bedrijven nagaan of de maatregelen die zij nemen tegen de verspreiding van het coronavirus voldoende zijn of dat er nog aanvullende maatregelen wenselijk zijn.

Werkwijze:
–  Log in op je RIE omgeving, klik op RIE –> Inventarisatie en vervolgens op de onderste keuze ‘Overige risico’s.
– Vul bij titel in ‘Coronabesmetting’, kopje ‘Thema’s’ overslaan en klik op ‘Opslaan’.
– Klik dan op ‘Aanpak Risico’s’ waar onder in het scherm staat: ‘Coronabesmetting’. Onder in het scherm kun je dan je acties plannen (mocht je ergens keuze ‘Nee’ hebben ingevuld). De acties kun je tezamen in dat kopje invullen.  Als bijlage de ingevulde checklist toevoegen en opslaan.
– Heb je overal ‘Ja’ ingevuld, schrijf dit dan in kopje Acties op. Vul de begin- en einddata in van die dag en klik op het vinkje Gereed. Als bijlage de ingevulde checklist toevoegen en opslaan.


Handige downloads

Veelgestelde vragen voor medewerkers vanuit Stigas
-Actuele vragen en antwoorden (hygiëneregels) vanuit RIVM
– Actueel overzicht van aantal besmettingen via RIVM
– Instructieposter voor op de werkvloer
Poolse instructieposter van Stigas
– De 1,5 meter afstand posters van de NFO. Download hier de poster in het Pools, in het Engels en in het Nederlands.
‘Coronamaatregelen praktische uitwerking voor fruitteeltbedrijven

De overheid heeft een landelijk nummer voor alle vragen over het Coronavirus: tel. 0800-1351