TOP Ondernemerschap

De NFO stimuleert ondernemers en werknemers van fruitteeltbedrijven te werken aan hun (ondernemerschaps) vaardigheden. Samen met een aantal partners én met steun van Colland Arbeidsmarkt, heeft de NFO het TOP-programma ontwikkeld. Al meer dan 100 fruittelers hebben met grote tevredenheid deelgenomen aan dit programma. Vanaf november 2022 t/m februari 2023 vindt alweer de 9-de editie plaats.

Waarom investeert de NFO in het versterken van ondernemerschap?
Fruittelers en hun medewerkers opereren in een snel veranderende wereld vol met kansen en uitdagingen. Het TOP-programma helpt jou en je bedrijf te groeien en ontwikkelen.

Wat is het TOP-programma?
Het TOP-programma bestaat uit een aantal modules over ondernemerschap in de fruitteeltsector. In de modules is aandacht voor onderdelen van de bedrijfsvoering én voor de ondernemer / medewerker als persoon. De modules bestaan uit een aantal groepsbijeenkomsten, meestal aangevuld met een of meer persoonlijke gesprekken.

Voor wie is het TOP-programma bedoeld?
Dit programma is specifiek ontwikkeld voor ondernemers, bedrijfsleiders en (potentiële) opvolgers in de fruitteelt en is bedoeld voor de fruitteler die de mouwen opstroopt en kansen wil benutten.

Het programma is nadrukkelijk toegankelijk voor alle telers: je hoeft geen lid te zijn van de NFO, LTO of te bankieren bij de Rabobank.

Het TOP-programma bestaat uit de volgende modules:

 • De Toekomst van jouw bedrijf
 • Mijn impact als ondernemer
 • Excelleren in Fruitteelt
 • De juiste strategische keuzes
 • Samenwerken met de juiste partners

Alumniprogramma
Voor oud deelnemers aan het TOP-programma is er een Alumniprogramma, met jaarlijks een aantal inspirerende bijeenkomsten. Deelnemers kunnen hiervoor zelf actuele onderwerpen aandragen. Centraal in deze bijeenkomsten staat ‘elkaar inspireren en activeren’.

Agenda TOP-Programma

Data bijeenkomsten:

 • dinsdag 24 januari 2023
 • dinsdag 7 februari 2023
 • dinsdag 21 februari 2023
 • dinsdag 7 maart 2023
 • dinsdag 28 maart 2023

De individuele sessies worden in onderling overleg afgestemd op een moment dat het jou schikt.

De bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 21.00 uur, zodat je de ochtend zelf kunt besteden. Alle bijeenkomsten worden gehouden bij inspirerende bedrijven. Dit geeft je direct de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te krijgen bij inspirerende bedrijven.

Klik hier voor meer informatie en/of om u aan te melden.

Overige TOP-modules
Ondernemen met Financieel Inzicht

Wanneer je grip wilt krijgen op de cijfers en de juiste keuzes wilt maken om de resultaten van je bedrijf (verder) te verbeteren dan is deze module echt iets voor jou.

In november 2022 gaat de TOP-module ‘Ondernemen met Financieel inzicht’ weer van start.

Data bijeenkomsten:

 • woensdag 11 januari 2023
 • woensdag 25 januari 2023
 • woensdag 22 februari 2023

De bijeenkomsten zijn van 13.00 tot 16.30 uur. De persoonlijke begeleidingssessies worden in onderling overleg afgestemd op een moment dat het jou schikt.

Klik hier voor meer informatie en/of om u aan te melden.

Bedrijf Opvolgen
Ben je je aan het oriënteren op mogelijke bedrijfsopvolging? Dan kun je vanaf november deelnemen aan het nieuwe programma Oriëntatie op bedrijfsopvolging waarin we samen met een groep beoogd opvolgers aan de slag gaan met de verschillende stappen van een bedrijfsovername

Databijeenkomsten:

 • maandag 16 januari 2023
 • maandag 13 februari 2023
 • maandag 6 maart 2023

Subsidie Colland Arbeidsmarkt
Voor de subsidie-mogelijkheden van het TOP-programma en de modules verwijzen wij u naar het Collandfonds arbeidsmarktbeleid. Daarvoor heeft u uw Colland-nummer nodig. Klik hier

Meer weten of aanmelden
Heb je nu al vragen of wil je alvast je interesse kenbaar maken? Neem dan contact op met scholingsconsulent van de NFO Jeannet Mulder, telefoon (06) 10 21 65 33 of per mail jmulder@nfofruit.nl.

Wilt u zich direct aanmelden voor de TOP-leergang of een van de modules, klik dan op de link van de betreffende Leergang of Module in de agenda op deze pagina. Klik hier

Partners
Voor het TOP-Programma werkt de NFO nauw samen met een team van deskundigen. De TOP-Leergang en de Module ‘Ondernemen met Financieel Inzicht’ zijn ontwikkeld door de NFO in samenwerking met de Rabobank en de Ondernemerschap Academy. Het programma wordt ondersteund met subsidie vanuit Colland Arbeidsmarkt.