Ondanks de moeilijkheden waar de Moldavische fruitsector sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne mee te maken heeft, was er afgelopen weekend veel belangstelling voor de Moldavische versie van de Appeldag. De dag vond plaats bij de stad Soroca, op de Oekraïense grens in het noordoosten van Moldavië.

Er waren lezingen, een bedrijvenmarkt en een machinedemo. Op de bedrijvenmarkt waren veel machines van Westerse merken te zien en ook een enkele Chinese machine. De machinedemo was wat beperkt, er werden slechts twee spuitmachines getoond: de Lochmann en de Martignani, beiden uit Italië.

Bedrijvenmarkt met onder andere de oogstbandenmachine van het Duitse Frumaco.

Tijdens de dag was duidelijk te zien dat de Moldavische telers hun inspiratie uit West-Europa halen, maar dat er tegelijkertijd nog de nodige stappen gezet moeten worden om ook op dit niveau te komen. Sinds de Russische boycot profiteerde de sector van een grote vraagmarkt vanuit Rusland, maar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de export grotendeels stilgevallen. Waar vrachtwagens voorheen in één lijn door Oekraïne naar Rusland konden rijden moeten ze nu grote omwegen maken. Dat betekent grofweg een kostenstijging van 4.000 euro naar 20.000 euro voor een transport naar Rusland. Oekraïense exporteurs proberen wel nieuwe markten aan te boren in Egypte, het Midden-Oosten en India, maar de hoeveelheden fruit die daarheen gaan zijn nog beperkt. Er blijven het komende seizoen dan ook nog voldoende uitdagingen voor de Moldavische fruitsector.De bedrijvenmarkt.

De Martignani-spuit uit Italië.

Proeven met middelen van Corteva Agriscience.

Er waren diverse lezingen tijdens de Moldavische appeldag.

De spuitdrone van Agrochim was een mooie noviteit, maar de fabrikant kon hiervan nog geen fruitteelttoepassingen laten zien.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 juli 2022 - 13:42