Sinds twee jaar is Van Kessel Fruit in Velddriel licentiehouder in Nederland voor het appelras Evelina. Inmiddels is het areaal Evelina in Nederland verdrievoudigd van 10 naar 30 hectare en ook dit voorjaar zal nog 10 hectare worden aangeplant.
Evelina is geen nieuw ras. De van oorsprong Duitse appel wordt in andere Europese landen al langer geteeld. In Nederland vond de uitbreiding van het areaal Evelina de laatste jaren met name plaats in de Betuwe en in Utrecht. De oudste Evelina-bomen in Nederland zijn zo’n zes à acht jaar oud en zijn te vinden in Limburg. Deze bomen werden nog geplant onder regie van de Belgische licentiehouder, die twee jaar geleden stopte. Inmiddels is de volledige regie van aanplant tot afzet van Evelina in handen van Van Kessel Fruit.

Jacco van Kessel: “De bedoeling is het areaal nog verder uit te breiden, maar we willen wel vraag gestuurd verder groeien.” Overigens heeft hij daar wel vertrouwen in, want de vraag naar Evelina is erg goed. Op dit moment liggen de appels alleen nog bij Lidl in de schappen, maar ook daar zoekt Van Kessel uitbreiding in. “We willen de appel via meer klanten gaan leveren, maar ook uitbreiden in de periode dat we de appel kunnen aanbieden. Vorig jaar waren de appels verkrijgbaar van februari tot mei. Nu verwachten we ze zeker een maand langer te kunnen aanbieden.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 maart 2021 - 17:47