De Italiaanse regering heeft in totaal 63 miljoen euro vrijgemaakt voor compensatie aan agrarisch ondernemers in de regio Emilia-Romagna die in 2019 en 2020 hun oogst verloren zagen gaan vanwege de bruingemarmerde schildwants. Met name in de fruitsector was de schade groot. De tegemoetkoming dekt bijna 60 procent van de geleden schade.
Op dit moment wordt de tweede tranche van 11,5 miljoen euro uitgekeerd. Eind vorig jaar werd al 40 miljoen euro toegekend en in 2022 zal de laatste 11,5 miljoen euro worden uitgekeerd.
In totaal reserveerde de Italiaanse overheid 110 miljoen euro als tegemoetkoming in de schade vanwege de bruingemarmerde schildwants. Emilia-Romagna is de zwaarst getroffen regio.

Inmiddels het grootschalig onderzoek opgestart naar de werking van de samurai-wesp Trissolcus japonicus als natuurlijke vijand van de bruingemarmerde schildwants. Vorig jaar zijn op 300 locaties in heggen en groene zones zo’n 66.000 samurai-wespen uitgezet. De schildwantsen komen naar deze plaatsen om hun eitjes te leggen, die vervolgens worden geparasiteerd door samurai-wesp. Deze strategie begint zijn eerste vruchten af te werpen.

Eerste schildwantsen in het Verenigd Koninkrijk
Vorige week werd bekend dat in het Verenigd Koninkrijk de eerste bruingemarmerde schildwantsen zijn aangetroffen. Deskundigen van het Natural History Museum bevestigden drie waarnemingen: in Londen, Essex en Suffolk.
In Nederland werd de wants in 2018 voor het eerst aangetroffen en ook in de afgelopen jaren werden enkele waarnemingen gedaan, net als in Duitsland en België.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 maart 2021 - 17:44