De orders voor de bomen van Nieuw-Zeelands nieuwste appelras Dazzle zijn stopgezet, omdat het aantal telers dat de bomen wil planten enorm gegroeid is. De appel is het meest aangeplante nieuwe ras van dit moment.
Licentiehouder Fruitcraft heeft besloten de nieuwe aanplant van het ras in Nieuw-Zeeland stil te leggen. Fruitcraft-directeur Steve Potbury zegt dat het tijd is om op adem te komen en een solide systeem voor Dazzle te ontwikkelen: “De aanvoer moet de vraag naar deze appel niet overtreffen”.
Tegen 2021 zullen er bijna één miljoen bomen zijn besteld en geplant. De productie van deze bomen zal in 2026 zo’n 2 miljoen dozen Dazzle-appels voor de export opleveren. Dit jaar zullen zo’n 14.000 dozen vanuit Nieuw-Zeeland worden verladen.

Fruitcraft is een samenwerkingsverband van de drie grootste telers in Nieuw-Zeeland (Bostock New Zealand, Mr Apple en Freshmax) en heeft de wereldwijde rechten voor het telen en vermarkten van Dazzle in handen. Fruitcraft verleent op haar beurt weer licenties voor teelt en marketing aan andere telers in Nieuw-Zeeland. Er zijn al licenties verstrekt aan Pickmee, RD8, Taylor Corp en Golden Bay Fruit voor de export van Dazzle appels uit Nieuw-Zeeland. Fruitcraft heeft ook een licentieovereenkomst met Chelan Fresh in de staat Washington in de VS voor de teelt en marketing van Dazzle. Momenteel wordt nagedacht over het verstrekken van licenties aan andere regio’s. “We zien veel belangstelling vanuit Europa voor de teelt van Dazzle en verwachten hier in de nabije toekomst een licentie te verstrekken”, aldus Potbury.

Bron: agf.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 april 2019 - 19:43