Hoewel het nog vroeg is om een uitspraak te doen over de gevolgen van de nachtvorst, verwacht Jos de Wit van Fruitconsult dat de meeste Nederlandse boomgaarden de koude nachten goed doorstaan hebben. “De boomgaarden in Nederland zijn grotendeels beregend, dus dat ziet er wel goed uit. Ook van de sneeuw verwacht ik geen effect. Het heeft eerder wat isolatie tegen de kou gegeven”, aldus De Wit, die afgelopen dinsdag in het westen van België was. In België kan nauwelijks beregend worden, waardoor de schade daar veel groter is.
Op de bedrijven waar De Wit was heeft het tot -2 °C à – 3°C gevroren. “De peren zijn grotendeels bevroren, maar daar kan je met gibberelines nog wel wat doen. Bij appels is het wisselend, aan sommige bloesems is niks te zien en andere zijn bevroren. Maar zelfs in Jonagold zie ik nog goede bloemen, en bovendien hoeven niet alle bloemen vruchten te worden om een goede oogst te halen”, relativeert de adviseur.
De Wit verwacht veel meer schade richting het oosten van België, in het Hageland en de regio rond Sint-Truiden. “Ik ben er nog niet geweest, maar daar heeft het tot -4 °C à -5 °C gevroren bij een lage luchtvochtigheid. Ik verwacht daar wel grote schade aan de Jonagold”, aldus De Wit. Ook andere bronnen houden rekening met een lagere hardfruitproductie in België dan eerder was voorzien.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 april 2022 - 11:19