De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan boeren betalen. Daarmee kunnen zij de positie van boeren benadelen.

Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn niet toegestaan.
De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Als de wet niet is overtreden stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector. Ook doet zij momenteel een studie naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector, onder andere naar de prijzen van peren. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord, kent vele schakels. De monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is.

Geef een tip of melding over verboden afspraken
Heeft u een signaal dat bedrijven, handelaren of verkopers verboden afspraken maken? Of wilt u weten of bepaald gedrag is toegestaan? Meld het aan de ACM.
Werkt u in deze sector en wilt u anoniem uw tip geven, meld het dan anoniem aan de ACM.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 november 2019 - 19:07