Vanaf dit seizoen voert Albert Heijn alleen nog Nederlandse Elstar in de schappen. Met het Elstar-vroeg-project en meer aandacht voor Delcorf is gezorgd voor een vroege en constante aanvoer van Nederlandse appels. Ook bij andere fruitsoorten – waaronder peren – en productgroepen kiest Albert Heijn steeds vaker voor 100% van eigen bodem.

Aan het begin van het seizoen is eetrijpe Nederlandse Elstar nog beperkt beschikbaar. Daarom koos Vogelaar Vredehof, dat alle appels en peren aan Albert Heijn levert, er jarenlang voor het Elstarseizoen af te trappen met Franse Elstar. “Nu proberen we op een andere manier het Nederlandse seizoen vroeg te starten. We hebben getracht een aanzienlijk deel van het volume van Franse Elstar op te vullen met Nederlandse Delcorf. Daarnaast hebben we een pilot in de teelt opgezet om te werken aan ‘vroege Elstar’”, legt Sier van den Brand, directeur van Vogelaar Vredehof, uit. Samen met de telers is Vogelaar Vredehof er dit seizoen in geslaagd doorlopend Nederlandse Elstar in de schappen te hebben gedurende de start van het seizoen.
Lees een uitgebreid artikel over dit onderwerp in a.s. vrijdag Fruitteelt.

De NFO is blij met de belangstelling voor het NL product. Het is wel van belang dat het niet bij belangstelling blijft maar dat er ook concrete stappen worden gezet. Fruitteelt gaat de komende tijd retailketens uitnodigen om hun plannen uit te leggen. Ook fruittelers kunnen actief bijdragen aan deze discussie. Ga met uw afnemers in overleg met het doel dat de Nederlandse consument nog meer kan genieten van ons mooie product.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 december 2021 - 14:57