Het is geen verrassing dat de verhouding tussen appel-en perenteelt sterk is omgekeerd in de laatste 20 jaar, met rond 2010 het kantelpunt. Deze trend blijft zich voortzetten. Het totaal hardfruitareaal nam in 20 jaar tijd bijna 2.700 hectare af. Het CBS publiceerde onlangs de nieuwste data.
Volgens de geraamde areaalcijfers van het CBS (klik op de link voor de volledige tabel)  wordt er in 2020 op 16.165 hectare hardfruit geteeld met een volume van 620 miljoen kilo. Twintig jaar terug werd er zo’n 40 miljoen kilo meer geplukt. De afname van het areaal wordt maar voor een heel klein deel opgevangen door ander fruit, zoals een minimale stijging bij de zoete kers en druiventeelt.
De lege vakjes in de tabellen betekenen dat er voor die jaren geen gegevens waren.

Verschuiving binnen rassen
Elstar is in 20 jaar tijd bijna gehalveerd naar 2.709 hectare, ook Jonagold en Rode Boskoop blijven dalen. Conference heeft hier veelal plek verworven en verdubbelde in 20 jaar naar 7.569 hectare. De clubrassen Junami en Kanzi laten in areaal de laatste jaren een lichte daling zien. Bij peer zijn clubrassen (nog) niet opgenomen in de CBS-cijfers.
In aankomend Fruitteelt-nummer wordt de complete tabel geplaatst.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 november 2020 - 17:50