Fruittelers in de Verenigde Staten kunnen dit seizoen voor het eerst gebruik maken van een middel, gebaseerd op bacteriofagen, om bacterievuur te bestrijden in appel en peer. Bacteriofagen zijn van nature voorkomende organismen die in staat zijn bacteriën te infecteren en te doden. Elke bacterie heeft zijn eigen soortspecifieke bacteriofaag.
Sinds afgelopen najaar is het middel AgriPhage-Fire Blight van Certis USA toegelaten in een aantal staten van de VS. Certis introduceert het middel breed in de teelten van appel en peer.
Edwin Hendriks van Certis Europe geeft aan dat er nog geen sprake van is dat het middel ook in Europa een toelating krijgt. De ervaringen in de VS zijn nog beperkt en als de toelatingsprocedure in de EU in gang wordt gezet, kan het nog jaren duren voordat het middel officieel wordt toegelaten.

De lijn AgriPhage van Certis bestaat uit een aantal producten, gebaseerd op soort specifieke bacteriofagen voor onder andere bacteriekanker in citrus en Pseudomonas in tomaten.
Vanwege de toenemende resistentie tegen antibiotica en conventionele middelen zien Amerikaanse telers AgriPhage-Fire Blight als een welkome aanvulling van het middelenpakket. Dat het middel geen residu achterlaat en een natuurlijke oorsprong heeft zijn extra pluspunten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 mei 2019 - 17:16