Er komt een steeds beter beeld van de omvang van de schade die de branden hebben veroorzaakt aan Australische boomgaarden, maar de exacte omvang moet nog worden vastgesteld. Zelfstandig adviseur Marcel Veens, die in het gebied werkzaam is heeft veel klanten in het getroffen Batlow in New South Wales. “We weten nog steeds niet zeker hoe groot de schade in Batlow is. Er zijn verschillende boomgaarden waarvan men inmiddels weet dat die niet meer te redden zijn. Waarschijnlijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over de totale schade”, verwacht Veens.
Hij legt verder uit: “Als er een brand door de boomgaard is gegaan, wil dit niet altijd zeggen dat de boomgaard afgeschreven moet worden. Het is afhankelijk van hoe heet het was tijdens de brand. Soms zijn alleen de bladeren verschroeid, maar het kan ook zijn dat de bast verbrand is en dan komt de boom ‘niet meer terug’. Het fruit zelf kan in elk geval niet meer geoogst worden, want de appels zijn gekookt aan de bomen.” In de getroffen boomgaarden zijn het niet alleen de bomen die schade hebben opgelopen, maar ook hagelnetten en irrigatiesystemen zijn verbrand. Dat is een grote schadepost, waarvoor telers zich niet kunnen verzekeren.
In tegenstelling tot druiven hebben appels of peren geen last van rookschade.

Wegafsluiting kan ook een voordeel zijn
Vanwege de branden is de hoofdweg van Zuid-Australië naar West-Australië afgesloten, waardoor er geen fruit naar West-Australië gestuurd kan worden. Voor sommige telers een nadeel, maar voor telers in West-Australië juist een voordeel. De prijzen van het steenfruit dat zij momenteel plukken zijn heel goed, omdat er geen aanvoer vanuit het oosten komt.

 

Hoewel de focus nu sterk ligt op de getroffen gebieden in New South Wales (Batlow en Bilpin) en South Australia (Adelaide Hills) zijn er in Australië ook veel fruitteeltgebieden waar geen branden zijn. Veens somt op: “Niet getroffen zijn Victoria, waar het meeste fruit vandaan komt, West-Australië, Tasmanië, Queensland en de regio Orange in New South Wales.”

Tegemoetkoming voor getroffen bedrijven
Afgelopen dinsdag heeft de vicepremier van Australië Michael McCormack samen met landbouwminister Bridget McKenzie en APAL-directeur Greg Mouat een bezoek gebracht aan de getroffen boomgaarden in Batlow. Mouat benadrukte namens de fruitsector het belang van de beschikbaarheid van water voor de fruitteler, om de bomen in leven te houden.
Vanuit de overheid is er in augustus 2019 een regeling in het leven geroepen waarmee primaire producten in geval van natuurrampen aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de schade. Telers maken daarmee aanspraak op een tegemoetkoming van maximaal 15.000 Australische dollar per bedrijf voor de opruimkosten en directe herstelwerkzaamheden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 januari 2020 - 19:36