De subsidiepot voor het verwijderen van asbest is leeg; er komt nu een fonds waarbij de omslag gemaakt van subsidiëring naar financiering. Dakvrienden van Essent komt met een mogelijkheid waarbij zij 20 jaar beschikken over de opstalrechten van een dak, waarvan zij het asbest vervangen door zonnepanelen (klik hier voor het eerdere nieuwsbericht waar de NFO hierover).
Anne van Rossum van DLV Advies: “De deal die Essent aanbiedt, is niet slecht. Na 20 jaar kunnen de panelen nog 5 tot 10 jaar mee. Aan het einde van de levensduur heb je wel afvoerkosten, maar als daar een paar jaar gratis gebruik tegenover staat is dat niet slecht.” Een aandachtspunt is de omvormer. Deze gaat doorgaans maar 15 jaar mee. Essent laat weten dat deze binnen hun regeling na 12 tot 15 jaar vervangen wordt; een ondernemer kan er na de looptijd dus ook nog enkele jaren mee verder. Het asbestdak wordt via Dakvrienden standaard vervangen door een geïsoleerd golfplaten dak waar de zonnepanelen op geplaatst worden. Een geïsoleerd dak is voor een fruitteler vaak geen optie, via een meerprijs kan met Essent een ander soort dak geregeld worden. Verder is het dak in de looptijd van 20 jaar verzekerd tegen bijvoorbeeld hagelschade, een paneel dat er ineens mee stopt, of brand die in de Essent installatie is ontstaan. Andere soorten brand of schade die door toedoen van ondeugdelijk gebruik door de ondernemer worden veroorzaakt worden op zijn eigen verzekering verhaald.
Zowel FrieslandCampina als Agrifirm biedt dezelfde mogelijkheid om uw dak te verhuren. Voor elke soort regeling raadt Van Rossum aan goed vast te leggen wie de eigenaar van de panelen is en wie ze verzekert.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 januari 2019 - 16:37