Op de demodag Robotisering op AgroProeftuin de Peel in het Brabantse Zeeland toonde Farmertronics voor het eerst de mechanische onkruidbestrijdingselementen – rolhakken en vingerwieders – aan de elektrische driewielige robottractor eTrac. De elementen – aan de zijkant van de robottractor – zijn uitschuifbaar van 2,20 tot 3,00 meter. De elementen worden, in tegenstelling tot bij de meeste machines, geduwd in plaats van getrokken. Daardoor is er ruimte om achter de eTrac een maaier in de elektrische hefinrichting te hangen om gelijktijdig met de onkruidbestrijding de grasbaan te maaien. De maximale rijsnelheid bedraagt 6 km/uur.

De werkduur van de accu tijdens de mechanische onkruidbestrijding moet nog getest worden. Het steunwiel voor de onkruidbestrijdingselementen geeft ook weerstand. Een via bluetooth aan de accu gekoppelde app geeft onder andere het stroomverbruik en de resterende accuduur weer.

Momenteel wordt de eTrac radiografisch met een joystick bestuurd. Aan de automatische besturing wordt nog gewerkt, hoewel de benodigde technieken al op de robottractor zijn gemonteerd. De 3D-sensor, die uit een camera en infrarood-lichtbron bestaat, herkent de bomenrijen en stuurt daar automatisch middendoor.

De demodag met als thema ‘Next generation mechanische onkruidbestrijding: To Robot or not to Robot that’s the Question’, werd georganiseerd door Delphy binnen het project Schoon Water.

Dit bericht is geplaatst op maandag 12 oktober 2020 - 11:49