In januari testte pcfruit het autonoom rijdende platform van de Belgische fruitteeltmachinefabrikant BAB Bamps. “Het onderstel van het voertuig is identiek aan onze in 2018 geïntroduceerde dieselaangedreven hoogwerker TROY”, liet eigenaar Stefan Bamps tijdens Dé Fruitteelt Vakbeurs weten. Voor het autonome deel zorgde R&D-bedrijf Octinion.” Het nieuwe voertuig stond niet op de beurs, maar is wel in actie te zien tijdens de test bij pcfruit. Pcfruit zorgt ook voor boomgaarden om te testen en onderhoudt het contact met de telers.
Komend groeiseizoen wordt getest met een spuitmachine en een maaier aan het platform, omdat spuiten en maaien veel arbeidsuren vergen. Als de testen met het gps-gestuurde platform goed verlopen, kan het platform ook eenvoudig ingezet worden voor zowel mechanische als chemische onkruidbestrijding. Verder kan het platform ook dienen voor sensoren voor plaagdetectie en oogstraming. Door te automatiseren kunnen bepaalde werkzaamheden gelijktijdig worden uitgevoerd. Klik hier voor een filmpje van de hoogwerker.

Het platform met spuitmachine en maaier wordt ontwikkeld binnen het EFRO-project AutoFruit van de Europese Unie en loopt tot eind december 2020. Binnen het project werken BAB Bamps en Octinion samen met pcfruit en Flanders Make.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 februari 2020 - 19:07