Per 1 november aanstaande mogen Oekraïense vluchtelingen die in loondienst zijn alleen zonder tewerkstellingsvergunning (TWV) werken wanneer zij in het bezit zijn van een zogeheten bewijs van verblijf. Voor dit bewijs kunnen vluchtelingen terecht op drie en mogelijk vier locaties van de IND, verspreid door het land. Echter: de eerste mogelijkheid voor een afspraak is pas op 23 november aanstaande, zo blijkt uit een toets van de NFO. Iets wat de NFO uiterst merkwaardig vindt en vanzelfsprekend heeft aangekaart. De IND heeft daarop toegezegd dat er meer capaciteit komt om iedereen tijdig te kunnen voorzien van een bewijs van verblijf.

Sinds 1 april van dit jaar geldt een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning voor werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Voor Oekraïense vluchtelingen geldt sindsdien een overgangsperiode. In deze periode krijgen zij de kans om de juiste documenten op te halen bij de IND, die hun status als tijdelijk ontheemd kan bevestigen. Die status geeft hen bijvoorbeeld het recht om te mogen werken in Nederland.

Deze overgangsregeling loopt af op 31 oktober. Dit betekent dat een vluchteling per 1 november aanstaande alleen zonder tewerkstellingsvergunning in loondienst mag werken wanneer hij of zij in het bezit is van een bewijs van verblijf; een IND-sticker of O-document. Deze worden afgegeven door de IND en de vluchteling kan hiermee aantonen dat hij of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) valt.

Wat is een bewijs van verblijf?

Zoals aangegeven zijn er twee vormen van een bewijs van verblijf:

• Het O-document
Dit is een pasje dat wordt afgegeven door de IND. Het pasje wordt afgegeven aan Oekraïners die geen paspoort of identiteitsbewijs hebben, maar wel onder de RTB vallen.
• De IND-sticker
Deze wordt door de IND op de identiteitskaart of het binnenlands paspoort van de Oekraïner geplakt.

Het maakt voor de rechten van de Oekraïner niet uit of hij een sticker of pasje krijgt. Zowel het O-document als de sticker dienen als bewijs dat de betreffende Oekraïner in Nederland recht heeft op verblijf op grond van de RTB.

Afspraak ophalen bewijs van verblijf

Hoe een persoon een bewijs van verblijf kan verkrijgen, hangt onder andere af van de datum waarop de betreffende persoon zich heeft laten inschrijven bij de gemeente.
Voor het verkrijgen van een dergelijk bewijs moet een Oekraïense vluchteling naar een IND-kantoor. Er zijn op dit moment helaas slechts drie locaties aangewezen waar dit kan: Amsterdam, Rotterdam en Assen. De NFO vindt dit uiterst onpraktisch. Mogelijk wordt Maastricht wel nog aan dit rijtje toegevoegd.
Meer informatie vindt u hier.

Verlenging RTB

De Europese Commissie maakte deze week bekend dat de RTB met een jaar in ongewijzigde vorm wordt verlengd. Dat betekent dat de richtlijn nu loopt tot en met 4 maart 2024. Hiermee hebben vluchtelingen uit Oekraïne nog tot en met die datum recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. Meer informatie over het verlengen van de richtlijn leest u hier.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 27 oktober 2022 - 16:30