Met nieuwe rassen richt de fruitsector zich altijd op de telers en niet op wat de consument vraagt, vindt het Duitse bedrijf Krings. Hun handelsbedrijf richt zich op Duitse supermarkten. “De (Duitse) consument wil het liefst appels uit eigen land. Voor peren ligt dat anders, want die worden hier niet zo veel geteeld. Conference halen we daarom uit Nederland en België”, legt Wilfried Krings uit. Hij is samen met zijn zoon Alexander eigenaar van Krings.
Naast het handelsbedrijf bestaat familiebedrijf Krings uit een eigen fruitteeltbedrijf, sorteer- en verpakkingsbedrijf, en transportbedrijf. Krings was een van de bedrijven die de NFO-leden bezochten tijdens een tweedaagse studiereis naar België, Duitsland en afsluitend Hermans Fruit in Nederlands Limburg. De reis werd georganiseerd door Pieter Aalbers (Hermens Fruitsystems) in samenwerking met NFO-afdeling Delta-Noord met NFO-kring Zeeland Noord-Brabant.

‘Duitse consumenten hebben ook voorkeur voor standaard-Elstar vanwege de herkenbare gestreepte blos’

“Duitse consumenten hebben ook voorkeur voor standaard-Elstar vanwege de herkenbare gestreepte blos. De in Duitsland veel geplante Elstar-mutant PCP daarentegen heeft een gladde, rode vruchtschil”, aldus rassencoördinator Herbert Knuppen (Krings) aan. Krings heeft daarom hun eigen gestreepte mutant Elstar Krings geplant die uiterlijk erg op standaard-Elstar lijkt.
Knuppen vindt bij clubrassen ook de coördinatie van het geplande areaal en de verkoop van het ras in eigen land zeer belangrijk. Voor het nieuwe appelras Morgana (rasnaam Kizuri), waarvan Knuppen de coördinatie voor Duitsland doet, bepaalt elk land zijn doelen. “Consumenten verschillen per land. En elk land kent zijn eigen consument het beste.” In de andere drie landen wordt de Morgana Apple Group (MAG) vertegenwoordigd door Fruitveiling Zuid-Limburg (Nederland), de Belgische Fruitveiling (België) en Melinda (Italië). “Gelukkig kunnen we in de MAG goed met elkaar praten over de doelstellingen van Morgana”, besluit Knuppen. In Fruitteelt volgt later nog een uitgebreid verslag van het bezoek aan Krings en de Duitse onderzoeksinstituut Klein-Altendorf in Rheinbach.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 juli 2019 - 17:39