Schadelijke bacteriën in pakstations kunnen zich mogelijk verschuilen onder een biofilm van onschuldige bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek in een drie Amerikaanse appelpakstations waar Listeria, ondanks ontsmetten, hardnekkig aanwezig bleef. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van Pennsylvania.

Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen nieuwe strategieën worden ontwikkeld om Listeria-uitbraken en terugroepacties in de toekomst te voorkomen. In een van de pakstations, waar vaker dan gemiddeld Listeria werd waargenomen, kwamen ook meer bacteriën uit de familie Pseudomonadaceae en schimmels uit de familie Diposacaceae voor. Deze micro-organismen zijn erg goed in het vormen van biofilms, vaak een slijmerig laagje. Onderzoekers denken dat deze onschuldige micro-organismen Listeria bevorderen doordat ze Listeria beschermen onder een slecht doordringbare biofilm. Dit verklaart wellicht dat Listeria persistent aanwezig is in sommige pakstations.

Aan de hand van deze bevindingen gaan onderzoekers ook kijken of bepaalde, onschuldige bacteriën als natuurlijke vijand van de Listeria-bacterie kunnen fungeren.

Dit bericht is geplaatst op maandag 2 september 2019 - 10:14