Onder Turkse investeerders en telers is er veel interesse om te starten met de teelt van blauwe bessen. Dat concludeert de Nederlandse Landbouwraad Maarten Wegen, die in Ankara is gestationeerd. Hij organiseerde op 9 juni een webinar voor geïnteresseerde Nederlandse toeleveranciers en telers.

Samen met zijn team bezocht Wegen het afgelopen halfjaar veel telers aan de zuidwestkust, in de regio rond Antalya. Traditioneel zijn de meeste teeltbedrijven met zachtfruit te vinden langst de kust van de Zwarte Zee. Aan de Middellandse Zeekust is de bodem, vanwege de lage pH, echter zeer geschikt voor de teelt van blauwe bessen. Ook is oogstspreiding te realiseren door dichterbij of verder van de kust vandaan op grotere hoogte te gaan telen. En er zijn koelfaciliteiten in de regio die een gekoelde keten na de oogst mogelijk maken, somde Wegen op. Overigens zijn er ook bedrijven, zeker langs de Zwarte Zee, die op substraat telen.

Het zijn vooral kleinere bedrijven die de afgelopen jaren met 2 tot 10 hectare blauwe bessen startten en die nu willen doorgroeien. Ook zijn er enkele grote bedrijven met tientallen hectares die willen uitbreiden naar enkele honderden hectares. Wegen ziet kansen voor Nederlandse toeleveranciers om hier op in te spelen. Tijdens het webinar waren enkele plantenkwekers en consultants aanwezig. De Landbouwraad wil met geïnteresseerden in september een bezoek brengen aan de regio om zo de handelscontacten uit te breiden.

Uiteraard is de NFO als telersorganisatie kritisch over deze ontwikkelingen, maar volgt deze wel om u ervan op de hoogte te houden.

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 20 juni 2022 - 11:41