In alle perenteeltgebieden in het noorden van Italië komt dit jaar de bruingemarmerde schildwants voor. De plaag neemt dusdanige vormen aan dat de sector de overheid gevraagd heeft een werkgroep in het leven te roepen om een oplossing voor het probleem te zoeken. Nu de bruingemarmerde schildwants zo massaal voorkomt, worden ook andere teelten van groente- en fruitsoorten en granen bedreigd.
Voorzitter van Confagricoltura’s Emilia Romagna Albano Bergami: “De realiteit gaat ons voorstellingsvermogen te boven en is nog erger dan eerdere onheilspellende voorspellingen. In alle rassen wordt serieuze schade gevonden, ook in gebieden waar het insect eerder nog niet werd waargenomen.” In de ‘gouden vierhoek’ tussen Ferrara, Modena, Bologna en Ravenna wordt driekwart van de Italiaanse perenproductie geteeld.
Zelfs op percelen waar netten zijn toegepast wordt aanzienlijke schade waargenomen. De jonge schildwantsen zijn zo klein dat ze door het net heendringen en alsnog schade veroorzaken.

Zie de video van professor Max Suckling die filmde op een maaier in een appelaanplant in Trentino.

Natuurlijke vijand
Ondanks alle onheilspellende berichten wordt ook vooruitgang geboekt in de zoektocht naar een natuurlijke vijand van de bruingemarmerde schildwants. In het HALY-End project is in juli 2019 de Anastatus Bifasciatus geïntroduceerd in een hazelnootaanplant in Piedmont. Het insect is een natuurlijke antagonist van de schildwants en geeft onder laboratoriumomstandigheden goede resultaten. Het is voor het eerst dat zijn activiteit nu in het open veld wordt onderzocht. Vrouwtjes van de Anastatus Bifasciatus gebruiken eitjes van onder andere de bruingemarmerde schildwants om hun eigen eitjes in te leggen.
In tegenstelling tot de samurai-wesp komt de Anastatus Bifasciatus van nature voor in Italië, wat de introductie van het insect makkelijker maakt. Op dit moment wordt de Anastatus massaal gekweekt door een Italiaans bedrijf om de populatie te laten toenemen.

Bron: fruitnet.com en freshplaza.com

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2019 - 19:47