Voor het tweede seizoen ligt Magic Star in de schappen van supermarkten uit de Colruyt Group. Dit jaar zijn de appels een maand eerder – sinds begin december – en waarschijnlijk tot de zomer beschikbaar. De Belgische productie was met 1 miljoen kilo vijf keer zo groot als die van 2018.

De drie fruitteeltbedrijven Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom, trouwe leveranciers van Colruyt, hebben samen 105 ha Magic Star/Natyra staan. Colruyt-woordvoerster Silja Decock: “We merken veel interesse van telers, maar gaan momenteel niet verder uitbreiden. We hebben specifiek voor deze drie telers gekozen, omdat het onze partners zijn sinds jaar en dag. Het is een verhaal waar we samen in geïnvesteerd hebben en waar we samen verder aan gaan bouwen. Zo zullen de appelbomen, die nu nog relatief jong zijn, de komende jaren een steeds grotere oogst opbrengen.”

In de teelt wordt de Magic Star de eerste helft van het seizoen gangbaar behandeld qua gewasbescherming. In de tweede helft van het seizoen volgen de telers de normen van de biologische landbouw. Daardoor blijft het residu op de vruchten laag.
In de winkel wordt de appel aangeprezen als ‘Lokaal geproduceerd’. De vruchten worden aangeboden op schaaltjes per 6 voor € 2,39 en de kleine maten Mini-Magic Star per 6 of 8 stuks voor € 2,19. Om ook de mindere kwaliteiten en kleine maten vermarkten, biedt Colruyt deze aan in de vorm van Boni Selection (huismerk) appelcake en Bag-in-box appelsap; 3 liter voor € 8,90. Ook appelchips en appelsorbet staan nog op de planning.
Over de uitbetaalprijs aan de telers wil Colruyt geen uitspraken doen. “De prijzen worden jaarlijks in overleg met de telers afgesproken. We houden daarbij rekening met de productiekosten, maar exacte bedragen geven we liever niet mee”, aldus Decock.

Naast Magic Star werkt Colruyt ook aan de ontwikkeling van een tweede Belgische appelsoort: Coryphée. Dit ras is ontwikkeld door de Belgische veredelaar Zouk. Naar verwachting zullen de eerste appels hiervan eind 2020 worden verkocht.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 december 2019 - 16:59