Appels profiteren van extra vraag
De maatregelen tegen het coronavirus hebben uiteenlopende effecten op de afzet van fruit. Een van de meest verstrekkende overheidsmaatregelen om de uitbraak zo goed mogelijk te beheersen, is het sluiten van de horeca. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de afzet van kleinfruit, met name die van frambozen- en bramenteelten onder glas, waarvan de productie net op gang komt. De vraag naar deze hoogwaardige producten vanuit de horeca is van de ene op de andere dag volledig stilgevallen. Afzet via de retail is een alternatief, zeker nu ook het kleinfruit in beperkte mate lijkt te profiteren van de run op levensmiddelen. Maar het prijspeil in dit segment is veel lager dan in de horeca, waar geïmporteerde bramen en frambozen op dit moment het grootste marktaandeel hebben. Nederlandse rode bessen zijn grotendeels afgezet. Voor importeurs van bijvoorbeeld Chileense bessen is het afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.

Klik hier voor de FTC-index

Hoewel appels niet het eerste product zijn om te hamsteren, is de vraag vanaf eind vorige week enorm toegenomen. Sorteerbedrijven hebben afgelopen weekend tot wel anderhalf maal zoveel product afgeleverd aan supermarkten. Ook voor de rest van deze week zijn de orders bovengemiddeld. Boerderijwinkels bijvoorbeeld ervaren eveneens meer vraag naar fruit, al gebeurt dat ook als ‘bijproduct’ bij bewaarproducten als aardappels en uien. Het effect bij peren is minder merkbaar.

Boerderijwinkels staan klaar voor hun klanten, want vitamines zijn belangrijk nu. Zo ook een teler uit Rossum die een advertentie in dagblad Tubantia liet zetten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 maart 2020 - 15:34