Bijpraten met collega-fruittelers en inspiratie opdoen op twee fruitbedrijven die het nét even anders doen dan gemiddeld. Dat waren de ingrediënten van de goedbezochte excursie die afgelopen donderdag vanuit de NFO-regio Zuidwest-Gelderland/Bommelerwaard werd georganiseerd. De circa 55 deelnemers waren te gast op het fruitbelevingspark van Aart Blom en in de met zonnepanelen overkapte rodebessenteelt van Rini Kusters, beiden in Wadenoijen.

Blom timmert al jaren aan de weg om de fruitsector dichterbij de consument te brengen. Met fruitbelevingspark De Streeckerij wil hij jaarlijks van mei tot oktober bezoekers op zijn bedrijf ontvangen en hen het positieve verhaal van de fruitsector laten zien en beleven door middel van zelfpluk en allerlei andere activiteiten. Op dit moment kunnen mensen al op zijn bedrijf terecht voor het zelf plukken van kersen en onder andere een rondrit in de kersentrein. Inmiddels is het bestemmingsplan voor aanleg van het fruitbelevingspark gewijzigd en start het traject van vergunning- en financieringsaanvraag.

Op het bedrijf van Rini Kusters lieten de deelnemers zich informeren over de stand van zaken rondom de teelt van rode bessen onder zonnepanelen. Kusters oogst op dit moment de eerste rode bessen van onder de panelen. De potten met rodebessenplanten zijn afgelopen winter onder de panelen geplaatst. Het is nog te vroeg om al iets te kunnen zeggen over hoe succesvol de teelt onder panelen is, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit. Kusters heeft voor de zonnepanelen een samenwerking met Groenleven, dat onderdeel is van BayWa.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 augustus 2021 - 16:55