Vlak voor de hardfruitoogst losbarst kwamen de Noord-Hollandse nog een keer bij elkaar. Op de drukbezochte NFO-bijeenkomst op 20 augustus stonden de nieuwe perenrassen centraal en het opbouwen van bestaande koelcel met stikstof als koelmiddel. Lees verder onder afbeelding.

Na een welkomstwoord door Cees Masteling, voorzitter van NFO-Kring Noord-Nederland, werd als eerste de boomgaard bezocht. Ruim 35 telers luisterden met interesse naar de specificaties van de diverse nieuwe perenrassen. De rode perenrassen zijn in 2015 geplant op het bedrijf van gebroeders Ter Hofstede in Wijdenes. De bomen zijn geplant in het kader van AgriVizier (een EFRO-project dat onder de vlag van GreenPort NHN wordt uitgevoerd) met als doel om de perenteelt in Noord-Holland Noord een impuls te geven. Gerard Riphagen, NFO-bestuurslid, en zojuist afgestudeerd bij Delphy gaf een toelichting bij ieder ras. Dit deed hij samen met Frits ter Hofstede. Waardoor de informatie een enthousiaste mix was van eigen ervaringen over smakelijkheid, hardheid, vruchtgewicht en andere bijzonderheden.

Daarna ging de hele groep naar de buurman Eddy Schouten iets verderop. Hij vertelde over zijn ervaringen met de Migo-peer en een ouder perceel Kanzi. De avond werd bij hem afgesloten met een toelichting over het ombouwen van een bestaande koelcel met stikstof als koelmiddel.
Wij kijken terug op een mooie NFO-ledenprogramma bijeenkomst. Daarom komt ook het thema nieuwe perenrassen, in het komend winterprogramma van de NFO-Kring Noord-Nederland, nogmaals aan bod.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 augustus 2019 - 18:50