Duitsland is voor zijn seizoenarbeid net zo afhankelijk van buitenlandse seizoenarbeiders als Nederland. Bij de start van de corona uitbraak had de Duitse regering resoluut besloten dat er geen buitenlandse seizoenwerkers toegelaten zouden worden in Duitsland en dat eigen tijdelijke Duitse werknemers ‘het werk wel even zouden overnemen’. Binnen twee weken is de Duitse regering er onder druk van het Duitse Bauernverband op terug gekomen. Voor de maanden april en mei worden per maand 40.000 buitenlandse seizoenwerkers toegelaten. Het is gelukt om op een geordende manier seizoenarbeiders uit Oost-Europa naar Duitsland te halen. De afspraken werken, zegt het Duitse Bauernverband. Iets minder dan de helft van de toegestane 40.000 buitenlandse werknemers voor de maand april zijn inmiddels al aangekomen.
Het Deutscher Bauernverband heeft uit naam van organisaties in de land-, tuin- en wijnbouw een online systeem gelanceerd waar bedrijven hun seizoenarbeiders kunnen registreren. Dit systeem is onderdeel van de afspraken met de overheid om verspreiding van het coronavirus via seizoenarbeiders te voorkomen. Voor de maand mei hebben zich nu al ruim 5000 buitenlandse werknemers zich opgeven.
Dit gaat wel onder een aantal strikte voorwaarden:
– Om de gezondheidsrisico’s voor de werknemers en de lokale bevolking te beperken, moeten buitenlandse seizoenarbeiders in groepen naar de regio’s reizen (individuele reizen zijn niet toegestaan). Lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk om de werknemers conform de huidige hygiëne maatregelen op te halen van het vliegveld en naar de bedrijven te vervoeren. De werknemers moeten conform de huidige quarantaine-regeling voor 14 dagen afgezonderd wonen en werken van andere teams. Voor huisvesting worden regelingen getroffen, het maximale aantal personen per huisvesting wordt gehalveerd.
– De Duitse regering heeft een voorstel klaarliggen om de werktijdenverordening tot eind juni te versoepelen. In de “systeemrelevante beroepen” (waaronder landbouw en voedingsmiddelenindustrie) zullen o.a. 12-urige werkdagen en kortere pauzes toegestaan worden.

Instructievideo’s van certificeringsorganisatie Global GAP moeten de tijdelijke Duitse werknemers helpen voorbereiden op hun werk in de aspergeoogst. Aan bod komen  hygiëne, beschermde kleding, steektechniek en sorteren en verpakken:

Dit bericht is geplaatst op donderdag 16 april 2020 - 15:36