De teelt van appels in Canada startte in de 17e eeuw, toen Franse kolonisten de eerste bomen plantten in Nova Scotia’s Annapolis Valley. Ontario is het belangrijkste fruitgebied, dat circa 6.500 hectare omvat met onder andere Gala, Ambrosia, Braeburn en Fuji. Ton Besseling (Adama) bezocht de universiteit in Guelp, waar John Cline de leiding heeft over de proeven met fruit, waaronder vruchtdunning.

Op diverse bedrijven is dit jaar de zetting matig. Een koud voorjaar en ongunstige bloeiomstandigheden zijn de oorzaak. In het plaatsje Woolwich, een uur rijden westelijk van Toronto zijn de vruchten op de zevenjarige Gala’s op M9 van Cleason Martin goed gezet. Van oorsprong is Cleason veehouder, maar tien jaar geleden is hij begonnen met de teelt van appels. Cleason heeft daarnaast nog 100 stuks mestvee. Met de hulp van teeltbegeleiders uit de regio heeft hij een mooi bedrijf opgebouwd. Zijn grootste zorgen zijn bacterievuur en hagel.

De afzet gaat via Martin’s Family Fruit Farm in Waterloo, Ontario. Dit is een familiebedrijf met wortels in de landbouw vanaf 1820. Naast de afzet voor de lokale markt is er export naar de Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Latijns-Amerika, China en zelfs Vietnam en India.

Net als de Europese landen met exportproblemen naar Rusland, heeft Canada ook met een politieke kwestie te maken, waardoor de handel met China onder druk staat. De arrestatie van de CFO van Huawei in Vancouver – in opdracht van de Verenigde Staten – heeft grote gevolgen voor de export van vlees naar China. De verwachting is dat deze exportbeperking in 2019 ook voor appels zal gelden.

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 16 september 2019 - 11:28