Op vrijdag 1 maart zijn op Proeftuin Randwijk de eerste rijpe ascosporen van dit seizoen waargenomen. Het vinden van de eerste rijpe ascosporen geeft de start aan voor de berekeningen van de waarschuwingsmodellen voor schurft. De zachte winter in combinatie met het warme voorjaarsweer van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er al vroeg rijpe ascosporen zijn. In onderstaande tabel zijn de data van de eerste rijpe ascosporen van de afgelopen jaren te vinden.

Jaar Datum eerste ascosporen
2019
2018
1 maart
22 maart
2017 15 maart
2016 18 maart
2015 19 maart
2014 4 maart
2013 27 maart

Het volgen van de rijping van de ascosporen van de schimmel appelschurft is een jaarlijkse activiteit van Wageningen University & Research en wordt uitgevoerd door Ron Anbergen en Peter Frans de Jong. Rijpe ascosporen van schurft worden van het voorjaar vanuit het in de herfst gevallen blad ‘weggeschoten’. Als ze landen op de jonge uitlopende bladeren, infecteren deze sporen het blad. De eerste bespuitingen zijn aangebroken als zowel de ascosporen rijp zijn en er groene delen beschikbaar zijn.

De ontwikkeling van de ascosporen van schurft wordt nauwlettend gevolgd door vanaf begin februari wekelijks vruchtlichamen van schurft op (onbehandelde) bladeren te beoordelen onder de microscoop. Als de ascosporen duidelijker zichtbaar worden in de vruchtlichamen wordt begonnen met het testen of ze rijp zijn. Dit wordt gedaan door onbehandeld blad buiten te leggen op een plankje (zie foto), afgedekt door een dekglaasje. Vervolgens wordt het plankje met blad en dekglaasje binnengehaald en indien nodig bevochtigd. Als de ascosporen rijp zijn, gebruiken ze het vocht om weggeschoten te worden tegen het dekglaasje, anders blijven ze in het vruchtlichaam. Als er een aantal uitgestoten ascosporen zijn gevonden, wordt de melding van rijpe ascosporen gedaan aan de voorlichtingsbedrijven en belanghebbenden en volgt een waarschuwing aan de telers.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 maart 2019 - 14:40