Internationale standaarden en een betere samenwerking tussen EU-handelspartners zou de export van groente en fruit naar derde landen kunnen bevorderen. Freshfel Europe heeft Europese experts op het gebied van markttoegang gewaarschuwd alert te reageren op de uitdagingen die de groente- en fruitsector ondervindt in handel met derde landen. De Europese overkoepelende organisatie van groente- en fruitproducenten deed dit tijdens het overleg van de Werkgroep Markttoegang en Sanitaire en Phytosanitaire zaken van de Europese Commissie. Ook werden concrete oplossingen voor de huidige problemen ingebracht.
Freshfel pleit voor betere internationale standaarden voor bestrijding van ziekten en plagen. Nu nog werken Europese producenten en exporteurs per product en per land aan toegang tot nieuwe markten met allerlei voorwaarden, vastgelegd in protocollen waarvoor tijdrovende en dure onderhandelingen nodig zijn. Ook mist volledige transparantie tussen de handelspartners over welke ziekten en plagen het gaat en welke bestrijdingsmethoden gevraagd worden, wat resulteert en verschillende voorwaarden voor dezelfde ziekten of plagen. Betere internationale voorwaarden kunnen deze problemen beter oplossen en het markttoegangsproces bevorderen, vindt Frehsfel Europe.

Markttoegang Japan en Mexico
Philippe Binard van Freshfel is in mei samen met EU-voorzitter Hogan in Japan geweest met als doel de export naar dit land te bevorderen. De afgelopen jaren zijn al talloze protocollen gepasseerd zonder veel vorderingen te maken in de markttoegang tot dit land. Met het nieuwe vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan zou meer vooruitgang geboekt moeten worden, met name voor de export van kiwi’s uit Italië, peren uit België, citrus uit Spanje en Italië en appels uit Frankrijk.
In juli reisde Binard naar Mexico met een delegatie van de EU-commissie met als doel de huidige problemen vanwege het gebrek aan werkbare protocollen op te lossen. Nu lijkt vooral Mexico van de handelsafspraken te profiteren, terwijl de EU nauwelijks groente en fruit kan uitvoeren. De afgelopen twintig jaar bouwde Mexico de export van groente en fruit richting de EU uit van jaarlijks 15.000 ton naar meer dan 200.000 ton per jaar. De Europese export blijft daarentegen op een minimaal niveau vanwege allerlei voorwaarden vanwege de Mexicaanse handelspolitiek. In totaal importeert Mexico jaarlijks 700.000 ton groente en fruit, waarvan 90 procent uit de VS en respectievelijk 7 en 3 procent uit Chili en Peru.

Bron: freshfel.org

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2019 - 19:50