De Europese appelconsumptie zal komend jaar waarschijnlijk toenemen. Dit is vooral te danken aan lagere prijzen én een groeiend bewustzijn voor een gezonde levensstijl. Dit meldt de Europese Commissie in een rapport met betrekking tot de Kortetermijnvooruitzichten voor de EU-landbouwmarkten in 2021.

De consumptie van verse appels per hoofd van de bevolking in de EU zal volgens de onderzoekers waarschijnlijk op een hoog niveau blijven, namelijk 15,3 kilo. Dit dankzij lagere prijzen en het feit dat consumenten steeds meer aandacht hebben voor een gezonde manier van leven. Ook de consumptie van verwerkte appels zal waarschijnlijk toenemen, naar ongeveer 8 kilo per hoofd van de bevolking. Dit is een toename van 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Europese appelproductie stijgt in 2021/2022 naar verwachting met 10 procent, naar in totaal 12,5 miljoen ton. Dat is 8 procent meer dan het vijfjarig gemiddeld. De toename wordt vooral veroorzaakt door een grotere oogst in Polen. De appeloogst in het Oost-Europese land ligt naar verwachting 27 procent hoger dan het voorgaande jaar. Dit is te wijten aan een geschatte toename van het geoogste areaal met 7 procent en aan gunstige weersomstandigheden. Het grote Poolse appelaanbod in combinatie met de lage prijzen zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal appels dat de verwerking in gaat (34 procent in 2021/2022 in vergelijking tot 29 procent in 2020/2021).

Naar verwachting zal in totaal ongeveer 7,8 miljoen ton appels worden verkocht op de versmarkt(+ 2 procent op jaarbasis) en 4,1 miljoen ton bestemd zijn voor de verwerking.

Bron: Freshplaza.com/rapport Europese Commissie met betrekking tot de Kortetermijnvooruitzichten voor de EU-landbouwmarkten in 2021.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 oktober 2021 - 10:25